Op bezoek bij Caviarusthuis De Caviamand

Wanneer mensen afstand van hun dieren willen of moeten doen gaan ze meestal naar een opvang. Hier wordt dan een nieuw baasje gezocht. Maar bij sommige instellingen mogen ze blijven wonen. Zo ook in het geval van Caviarusthuis de Caviamand. De cavia’s die hierheen komen mogen de rest van hun leven blijven. Claudia en Bud verzorgen hun dieren iedere dag met alle liefde die ze nodig hebben.

Ontstaan

Ongeveer vijf jaar geleden leek het Claudia en Bud leuk om cavia’s te nemen. Enkele weken later kwam bij puur toeval cavia Kuif op hun pad: hij was als jonge cavia waarschijnlijk losgelaten en zat in de tuin van een vriendin. Een tweede cavia had het helaas niet gered. Kuif kreeg een vriendje genaamd Stekel. Inmiddels is Kuif al vijf jaar oud en nog steeds geniet hij elke dag van hun goede zorgen. Tijdens de zoektocht naar Stekel op marktplaats stonden er zoveel trieste verhalen op internet dat het niet bij twee cavia’s bleef.

Het oorspronkelijke idee was om een opvang te beginnen. Maar dat betekent dat cavia’s ook weer verhuizen naar een nieuw baasje en dat je afscheid van ze moet nemen. Dat kon Claudia niet en daarom besloten ze zich op de oudere cavia’s te richten die nog een fijn baasje zochten. Er zijn zoveel cavia’s die alleen overblijven of voor veel nieuwe baasjes te oud zijn, waardoor ze niet meer in aanmerking komen voor adoptie. Door ze zelf te houden wist Claudia zeker dat de cavia’s het goed zouden hebben en konden ze lekker bij ze blijven wonen. Het Rusthuis was geboren.

Het rusthuis

De cavia’s wonen allemaal heerlijk middenin de woonkamer. Zodra je op de bank gaat zitten bedenk je je dat een tv helemaal niet nodig is: met al die cavia’s bij je rondscharrelen raak je niet uitgekeken. De flat bestaat uit vier brede verdiepingen, waarin meestal twaalf tot veertien cavia’s wonen in een groepje van een gecastreerd beertje met enkele zeugjes.

De cavia’s die een plek in het rusthuis krijgen zijn meestal vrouwelijk of gecastreerd en al op leeftijd. Toch lopen er ook wat minder oude dames rond. Meestal zijn die dan gebracht samen met een oudere cavia. Ook zit er een diertje dat zodanig bang voor alles is dat een rusthuis de beste plek voor haar leek. En dat blijkt: zolang ze niet het idee heeft dat ze opgepakt gaat worden is ze duidelijk aanwezig en heerlijk op haar gemak, zeker met de steun van haar hokgenootjes.

De meeste bewoners zijn gekomen via een opvang, maar als er plek is neemt het rusthuis ook cavia’s aan van particulieren. Dat eerste heeft de voorkeur, omdat er dan altijd ondersteuning is als dat nodig blijkt en omdat er nog een extra controle is. In een situatie werd er bijvoorbeeld door een voormalig eigenaar gelogen over de gezondheid van het diertje dat schurft bleek te hebben en zo een groot deel van de bewoners besmette. Zeker met oudere dieren met een toch al wat lagere weerstand zijn dergelijke risico’s groter. Daarnaast is enige afstand met de voormalige baasjes prettiger. Hierdoor kan het rusthuis zich beter richten op de beste zorg voor de cavia’s en worden beslissingen het meest in het belang van de cavia gemaakt zonder beïnvloeding. Toch volgen veel van deze baasjes hun dieren via de Facebook-pagina. Dat is juist weer heel mooi. Zo zie je toch nog hoe betrokken veel mensen nog zijn bij de cavia’s.

Cavia kunnen zijn

De cavia’s hoeven niets. Willen ze niet opgepakt worden? Dan hoeft dat niet. Geen kleine kinderen die ze als speelgoed gebruiken. Ze kunnen de hele dag lekker hun gangetje gaan en doen wat ze willen. Elk verblijf is lekker ruim, zodat ze elkaar goed uit de weg kunnen als ze willen. Ze kunnen zich verstoppen en de hele dag staat er eten voor ze klaar.

De groepssamenstelling wordt afgestemd op de individuen, zodat iedereen in een groepje zich prettig voelt. Past een cavia niet goed in de groep? Dan wordt gekeken naar een andere indeling. Wat minder oude (en vaak meer actieve) cavia’s krijgen meer ruimte. De echte oudjes die niet zo veel meer bewegen zitten bij elkaar, zodat ze rust hebben. Felle tantes worden niet bij hele zachtaardige cavia’s gezet die te weinig voor zichzelf opkomen. Zo heeft elke cavia die er zit het zo goed mogelijk naar zijn of haar zin.

Facebook

Caviarusthuis de Caviamand volgen op Facebook? Kijk dan op de pagina: De Cavia Mand Rusthuis voor Oudere Cavias!

Caviarusthuis De Caviamand wordt gesponsord door enJOY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *