“Waarom moeten konijnen en cavia’s zoveel hooi eten?”

Vezels zijn goed voor je cavia’s en konijnen. Ze zijn zelfs heel belangrijk! Hun hele lijfje is erop aangepast om de hele dag door te eten. En omdat vezelrijke voeding (meestal hooi) maar weinig energie bevat kunnen ze er de hele dag door van eten zonder dik te worden. Door het eten van veel vezelrijke voeding blijft de spijsvertering goed functioneren en de tandjes slijten goed af. Dat is enorm belangrijk, want die groeien hun hele leven door! En natuurlijk wordt een knager die de hele dag door kan eten tegemoet in zijn gedragsbehoeftes.

Het eten van voldoende vezelrijke voeding is essentieel voor een gezond dier!

“Mijn dieren houden niet zo van hooi!”

Veel knaagdieren en konijnen eten liever brokjes en tussendoortjes dan hooi. Wat kan je dan doen?

  • Geef goede kwaliteit hooi: (donker)groen, stofarm en niet te grof vinden de meeste knagers het lekkerst.
  • Geef dagelijks vers hooi: schoon hooi is uiteraard lekkerder dan hooi waar al overheen gelopen of zelfs op geplast is.
  • Geef beperkt brokjes: weeg eens af wat de richtlijn per dag is, vaak is dat veel minder dan gegeven wordt. Onbeperkt brokjes is alleen nodig als er babies bij een moeder zitten, anders niet!
  • Geef de brokjes en het hooi op een ander tijdstip: zo worden dieren meer gestimuleerd om van het nieuwe voer te gaan eten.
  • Varieer met soorten hooi of geef speeltjes waar hooi in verwerk zit: variatie is vaak een extra stimulans om te eten.

Je kunt natuurlijk lekker varieren met het hooi dat je knagers krijgen. Hierdoor zullen ze misschien zelfs makkelijker eten. Je hebt naar gewoon hooi ook speciale soorten, zoals timotheehooi. Dit hooi is ook nog eens calciumarm en daardoor ook geschikt voor dieren die gevoelig zijn voor blaasstenen. Maar ook voor dieren zonder problemen kan het een gezonde afwisseling of basis zijn. Ook de enJOY FloraPlus-mix is een mengeling die heel geschikt is voor dieren met een gevoelige spijsvertering of dieren die moeilijk hooi eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *